INDIA – DARJEELING
A Himalája lejtőinek lélegzetelállító teaültetvényei, háttérben a világ harmadik legmagasabb hegyével, a 8586 méteres Kangchenjunga-val (Kancsendzönga). A városba kisvonattal is fel lehet jutni a sokszor a házak előtt, teaültetvények között kanyargó útvonalon (kb. 8 óra). A darjeelingi teát a tea pezsgőjének is szokás nevezni. Az innen való tea kizárólag szálas tea (ortodox feldolgozási módszer), sok helyen kézzel szedik, és egyre több az organikus teaültetvény. Évente háromszor-négyszer lehet teát szüretelni, télen téli álmot alszik a növény, így az első szüret (first flush) teája rendkívül gazdag ízvilágú, ez az egyik legjobb tea a világon.
A nyári és őszi szüret mellett különlegesség a csak két hétig szedhető Muscatel (ízű tea), amit egy rovarnak (tripsz – rojtosszárnyú rovar, ami más növénynél kártevőnek számít) köszönhetünk. Az év egy bizonyos időszakában (a júniusi hűvösebb szelek beköszöntével) megrágja a tealeveleket, amik így már a bokron oxidálódni, sárgulni kezdenek a rovar enzimjei hatására. Az ekkor szedett tea pézsmás és édeskés ízű ínyencség.
Darjeelingben található Kőrösi Csoma Sándor síremléke, ami a magyarok kedves zarándokhelye. Többször jártam a darjeelingi Makaibari teaültetvényen, ahol a teakóstolók mellett még ültethettem is teát. Egyszer egy kulturális delegációval jártunk a himalájai városban, teaültetvény jobbra, teásbolt balra, a teáról szól minden, teakóstoló kínálat bármerre néztünk, erre a delegáció vezetője felsóhajtott, hogy úgy inna egy kávét. A jó diplomata nem ütközik meg semmilyen kívánságon, hanem teljesíti azt, mi is találtunk egy nepáli kávét kínáló barátságos kis helyet, ahol életem egyik legjobb latte-jét ittam, nem is akármilyen latte art díszítéssel.
INDIA – ASSAM
Az assami teaültetvények a darjeelingivel ellentétben nem hegyoldalban, hanem sík vidéken vannak, épp ezért árnyékolásul bizonyos távolságokra fákat ültetnek a teabokrok közé. Az assami tea nagyrészt CTC feldolgozású (crush-tear-curl – morzsol-tép-sodor), apró, szinte por szerű lesz a tea, épp ezért erős, testes, kiváló reggeli tea. Teakeverékekben is előszeretettel használják.
Assam állam központjában, Guwahati-ban ma is működik egy tea aukciós ház. 2010-ig még romantikusan, kalapáccsal ütötték le, ha egy tétel tea elkelt, és az akkori brókerek jól ismerték a teakereskedőket, egy kis szisszenésből vagy ceruzával való koppintásból tudták, mikor szándékoznak vásárolni. A teaültetvények ma is jó előre mintát küldenek a tea brókereknek, akiknek kiváló íz érzékeléssel kell rendelkezniük, hiszen a minta kóstolásával, a tea minősége alapján állapítják meg az induló árat. A licitálás azonban ma már számítógépen zajlik, akár az aukciós házban, akár otthonról. Amikor ott jártunk, egy kiló Silver Needle Assam szálas teáért közel ezer EUR-t fizettek ki, míg a CTC módon feldolgozott teáért fizetett legmagasabb ár 10 EUR körül volt.
DÉL-INDIA – NILGIRI
Szálláshelyünk nekem való volt, egy teaültetvény közepén. A kis étkezőt is úgy hívták, hogy Earl Grey…, mesés volt teabokrokkal körülvéve teázni, teaültetvényeken túrázni. Dél-India Tamil Nadu, Karnataka és Kerala államai osztoznak a – Kék-hegységnek is nevezett – gyönyörű Nilgiri hegységen, aminek csúcsai 1000-2500 méter magasra nyúlnak, és az éghajlatnak köszönhetően szinte egész évben lehet teát szüretelni. Főleg fekete teának és oolong-nak készítik el, könnyed, gyümölcsös, friss tea. Kedvencem a Nilgiri Spring (first flush-első szüret) fekete tea, ami kicsit zöldes, kicsit ásványos, illatos, aromás, virágos ízjegyekkel, kicsit diós utóízzel.
A január és március között szedett teát Frost (fagy angolul) teának nevezik, aminek édeskésebb, szinte rózsás aromája van. A gyarmatosító britek a hőség elől menekülve alapítottak itt hegyi üdülőket, és hamar tapasztalták, hogy Assam és Darjeeling után itt is kiváló a terroir a teatermesztésre.
INDIA – kanna art
Az indiai tejes fűszeres teát, a chai-t hagyományosan nagy alumínium kannákból öntötték szét drótkosárban tartott apró cserép vagy üvegpoharakba. A nagy, gömbölyded kanna a művészeket is megihlette, ma már sok helyen lehet színesre festett alumínium kannát venni, sőt, kiállítás is nyílt belőle Újdelhiben.
TAJVAN – oolong
A teakedvelőknek igazi Kánaán Tajvan, mindenfelé apró teáskészleteket, Yixing (lila agyag) kannákat, teát árusító üzletek, teás dekorációk. Emlékszem az öreg teabolt tulajdonosra, aki zárás után is beinvitált a boltjába és apró antik kis csészékben oolong teával kínált, gesztusokkal magyarázva, hogyan is készíti. Vagy a nagy teabolt hálózat tulajdonosra, aki a tengerentúli repülőről leszállva a belvárosi boltjában vezetett be bennünket az oolong tea készítés világába. Vagy a Tajvanon szokatlanul puerh teákkal foglalkozó Francisra, akit Jeannie barátnőm barátain keresztül ismertem meg, de aki magától értetődő kedvességgel tanította meg nekünk a puerh tea rejtelmeit, és többszáz éves teafáról származó puerh-t is megkóstolhattunk. Vagy a kalligráfiát oktató Melodyra, aki később Újdelhibe is eljött, hogy a TEA-klubom tagjainak tartson kalligráfia bemutatót. Vagy a múzeum kertjében hordozható teáskészletből teázó családra… És persze a tajvani oolong tea nagyon finom, nem véletlenül tett szert világhírre, különösen a High Mountain (Magashegyi) oolong.
TAJVAN – kis teamesterek vizsgája
Tajvani utazásunk során abban a véletlen szerencsében volt részünk, hogy részt vehettünk kis teamesterek évente egyszer, a Tajvan déli részén lévő Foguangshan kolostor területén megrendezésre kerülő vizsgáján, ahol 8-12 éves, több éve teakészítést tanuló gyerekek adtak számot teakészítő tudásukról.
KENYA - lila tea
Míg például Indiában a teaültetvények hatalmasak, és egy adott teagyárhoz tartoznak, és a tea évente maximum 3-4-szer szedhető, addig Kenyában a háztáji kis teaültetvények a jellemzők. Egy-egy család termel kukoricát, édesburgonyát és egy kis teát is, amiről egész évben szedheti a leveleket. A teát szerződés alapján eladja valamelyik teagyárnak. Kenyában található a lila tea (purple tea), aminek nemcsak a főzete, de a levelei is lilás árnyalatúak. A kőszegi Teadiplomácia klubban is fogunk ilyet kóstolni, figyeld a Facebook oldalunkat vagy jelentkezz klubtagnak, hogy többet megtudhass a programokról.
KÍNA – tranzit tea
VIETNÁM
AUSZTRÁLIA
A Blue Mountain egyik kisvárosában, Leura-ban található a Bygone Beauty teamúzeum, 5500 teáskanna a világ minden tájáról….
Queensland-ben a Daintree Nemzeti Parkban teaültetvényt is meglátogattunk, a Daintree tea karakteres fekete tea.
ÚJ-ZÉLAND
Természetesen itt sem hagyhattam ki a teát, ellátogattunk a Zealong teagyárba. Az „afternoon tea” programot is kínáló látogatóközponthoz teáskanna sorfal között vezetett az út.
NEPÁL
Nepál legkeletibb csücskében, Ilam tartományban is jártam. Ilam az indiai Darjeeling teatermelő vidékkel határos. Nem kérdés tehát, hogy az itt szedett tea is kiváló minőségű, nagyon hasonlít a Darjeeling teára. Hosszú időn keresztül a nepáli teát – a helyi fogyasztáson felüli mennyiséget – India vásárolta fel és indiai (darjeelingi) teaként adta tovább. 2018-tól végre saját védjeggyel, saját logóval jelenik meg a nepáli ortodox tea a világpiacon.
PARAGUAY – Terere
Paraguayban az emberek fél kézzel élnek, a másik kezükben ugyanis mindig, de tényleg mindig az elmaradhatatlan termosz terere van. Ha épp kampányol az általános választásokon, ha épp biciklizik valahová, ha épp randevún van…- ott a termosz a kezében vagy a hóna alatt. A terere az Argentinában és Uruguayban, kisebb mértékben Brazíliában népszerű, meleg italként fogyasztott yerba mate (Ilex paraguariensis) növényből készült és tulajdonképpen ezekben az országokban ez a helyi „tea”. A növény, ahogy a neve is mutatja, Paraguayban őshonos. Paraguayban azonban inkább hidegen fogyasztják és különféle gyógynövényeket (jujo-kat, ejtsd: dzsudzso) tesznek bele, főleg mentát vagy citromfüvet. A termoszban van a hideg víz, a termoszhoz is erősíthető guampa-ban (bögrében) a yerba mate növény (az edény 2/3-áig), a gyógynövényeket – amiket minden utcasarkon árulnak – vagy a vízhez vagy a yerba-hoz adják.
A terere fogyasztása a társasági élet része, a – szintén a termoszra akasztható – bombilla (szívószál) közös, körbeadják egymás között a guampa-t, mindig fel-feltöltve a hideg vízzel a termoszból és mindenki ugyanazt a bombilla-t használva iszik belőle. A munkahelyeken „terere-szünetet” tartanak és valóban, a koffein tartalma miatt, az ital a kávé méltó helyettese.